Съвети при купуването на дрон

Избор на нов професионален дрон

Технологиите еволюират все по-бързо и в света на фотографията вече има съществува ново измерение, наречено въздушна фотография. До този момент въздушните фотографи наемаха хеликоптери, за да заснемат подобен материал. В днешно време дрон технологията е достъпна за всеки потребител. Поради тази причина бих искал да отбележа няколко важни съвета при избора на професионален дрон.

Какво означава професионален дрон?

Основния фактор при избора на професионален дрон е качеството, което камерата му предлага. За да снимате приемливо професионално качество, се смята, че видеото на запис трябва да поддържа Full HD качество. За фотографите е препоръчително да прави снимки поне с 10 мега пиксела резолюция, задължително с опция да прави снимки в RAW режим.

Предимства на въздушната фотография

Естествено, главното му предимство е свободата в пространството, с която фотографа разполага. Снимките от високо дават различни перспективи и се отличават много повече с прекрасните пейзажи и проекти. 

Какви са недостатъците на въздушната фотография?

За хората, които смятам сериозно да навлизат в професионалната сфера, трябва да знаят, че ще срещнат един основен проблем – батерията. Голяма част от професионални дронове могат да седят във въздуха не повече от 30 мин. с едно зареждане на батерията. Съветваме Ви да обмисляте закупуването на повече от една батерия, за да можете да покриете поне 1 час от събитие, като сватба например, или просто искате да снимате по време на златния час.

Кой е най-добрият производител на професионални дронове?

Определено на дрон пазара повечето компаниi догонват лидера – DJI. Тяхната силна страна е качеството на камерите и стабилност във въздуха.  Цените на техните модели варират между 1 200 и 6 000 лева.

Серията Mavic са лесно преносими, но са с по-малки батерии. Те са по подходящи за пътуващи оператори и фотографи. Времето за полет им е значително по малко.

Серията Mavic се разделя на няколко под серии – Pro, Zoom, Air, Spark. Mavic Pro и Mavic Zoom са последните излезли на пазара и са с най-добро качество и най-високо цена, докато Mavic Air му е конкурент по качество, но на по-ниска цена. Серията Mavic Spark е най-евтината и не е много подходяща за оператори и фотографи, тъй като има доста по-големи ограничения в качеството, но е страхотен дрон за селфи.

Серията Phantom са по-големи дронове, трудно преносими без превозно средство. За сметка на големия им размер те снимат по-дълго време като стига до 27 мин. за полет.

Определено  няма да съжалявате, ако изберете този бранд.

Алтернативни производители

За хората, които не могат да си позволят горе посочените суми и търсят по-бюджетни решения имаме няколко предложения:

Xiaomi Mi Drone 4К

Mi Drone е една от сериите дронове на Xiaomi, която се стреми да изкара най-ниско бюджетните дронове с високо качество на картината. В интерес на истината им се получава завидно добре. На цена от около 600 долара може да се сдобиете с 4к дрон със сензори за препятствия, GPS навигация и страхотна 3 осова система за стабилизация. Определено устройството си заслужава парите. Ето и едно видео ревю, където може да забележите доброто качество на картината:

  • 27 мин време на полет
  • 4К резолюция
  • 3км обхват
  • цена: $620

Xiaomi FiMi X8

Новия конкурент на DJI Mavic серията. Тип „сгъваем“ дрон, много нашумял към днешна дата. Снимайки с много добра стабилизация и 4К качество за цената от 500 долара този модел определено привлича окото. За сравнение за тази цена можете да си закупите единствено DJI Mavic Spark, който е ограничен само до FullHD качество на запис. А на 4К видеото на FiMi X8 може да се насладите тук:
  • 33 мин време на полет
  • 4К резолюция
  • 5км обхват
  • цена: $550
  • портативен

Съвети при избор на дрон

Основен съвет, който може да дадем е да изгледате всички ревюта на избрания от вас продукт в YouTube. Гледайте клипове за самия дрон и начина му на работа, сравнения с други дронове. Същото така проверете как се прави видео обработка с него и какви проблеми може да срещнете при нея.

Избор на нов професионален дрон
4.7 (93.33%) 6 votes

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *